lauantai 28. syyskuuta 2013

28.9.2013 Vapun klinikalla

VAPUN KLINIKALLA

Tänään oli HiHan järjestämä Vapun motivointiklinikka, jossa oli aika hyvä kirjo erilaisia ja erirotuisia koiria ja vielä erilaisia "ongelmia". Mua jännitti jo se, kun en oikein tiennyt mitä asioita ottaisin esille, mutta Heli ja Anu lupas sit sanoo, jos en ite tiedä. :)

Otin sitten puheeksi seuraamisen, ja siinä vireen hallinta, kun menee matkalaukuksi. Vappu katsoi ja vähän totesi saman. Tiedän, että kyse on tietenkin koulutuksesta ja palkattomuudesta yms. mutta todettiin, että autan Pyryä koko ajan, sen sijaan, että antaisin Pyryn itse pähkäillä, mikä olisi varsin järkevää oppimisen ja toivotun lopputuloksen kannalta. Eli nyt vaan yksi käsky ja sen pitää riittää ja sitten odotellaan vaikka 5 minuuttia, että koira itse tajuaa homman. Jos meni väärin, "oho" ja uudestaan, eikä sen enempiä jutteluja. 

Otettiin sivulletuloja niin, että Vappu seisoo mun vieressä ja Pyryn pitäis tulla siihen väliin. Ja nyt en muista oliko tää vinojen sivuasentojen takia. Kun palkkaa ei tule, niin Pyry kiertyy enempi eteen kuikuilemaan olisko sitä siellä toisessa taskussa. Ja siinäkin pitäis tulla katsekontakti eikä kytätä palkkaa.

Sitten päädyttiinkin tekemään lelulla katsekontakteja, sellasta ihan perusjuttua mikä on oikeestaan kaiken perusta, että Pyry on mun sivulla, heitän lelun eteen ja oottelen kun ottaa muhun katsekontaktin, niin sitten saa vapautuskäskyn. Kyllä siinä meni monta pitkää sekuntia, kun Pyry tuijottaa vaan lelua eikä mua. 

Ja tän kaiken jälkeen otettiin vikaks hieno luoksetulo, jossa Pyry ei yhtään törmänny mun jalkaan, ja otti vikaks hienon katsekontaktin. Jes.

Tän kaiken pääpointti oli mulle kuitenkin se, että "älä auta, anna koiran tehdä/funtsia itse". Näinhän se pitäis aina tehdäkin, että koira saa itse pähkäillä, niin varmasti menee jakeluunkin paremmin. Muistais vaan.

Pointteja aamun luennolta:

Ilman ihmisen lupaa ei ole mitään kivaa maailmassa--palkkioiden hallitseminen. Ei torumalla "EI", vaan "tulepa tänne, tääl on kivempaa".

Osaa tehdä jonkun asian ja yhtäkkiä ei osaakaan--paineistunut jostain.

Palkat järjestykseen 1-10, syötävät, lelut, tekemiset
Mikään ei tule ilmaiseksi. Jos koiralle vaikea tai vastenmielinen tehtävä, palkka rankinglistan yläpäästä. "Tylsien" liikkeiden jälkeen vauhtiliikkeitä.

Yksi pyyntö riittää, anna aikaa miettiä, äänensävy tärkeä. Jos väärin "oho" ja uudestaan. 

Virittely ensin, koira hereillä. Uutta opeteltaessa vireys mahd. alhaalla, mutta sitten opeteltava myös muissa vireystiloissa. Jos ohjaajalla nousee vireystila, nousee se myös koiralla. Tarttuu.

Lyhyt leikki--pitkä rauhoittuminen. Opeteltava rauhoittumaan. Kiehuvan koiran kanssa ei tehdä mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti